Janáčkova filharmonie Ostrava chystá vánoční koncerty

Janáčkova filharmonie Ostrava chystá v prosinci několik koncertů. Kromě dalšího koncertu z cyklu Láska na první poslech (6. 12.) to bude klavírní recitál vynikajícího ruského klavíristy Nikolaje Luganského (3. 12.) nebo dokonce dva vánoční koncerty – jeden tradiční (18. 12.) s českou, ale tentokrát i moravskou mší vánoční) a druhý v Gongu s Martinem Chodúrem (20. 12.).

Vánoční koncert Janáčkovy filharmonie Ostrava s Rybovou Českou mší vánoční by se už pomalu mohl zařadit mezi vánoční tradice. Ten letošní 18. prosince 2018 v Domě kultury města Ostravy bude ale trochu jiný. Zazní totiž mše hned dvě.
Večer zahájí moravská mše vánoční barokního hudebního skladatele Josefa Schreiera. “Lze ji považovat za předchůdkyni přibližně o 40 let mladší proslulé pastorální mše Jakuba Jana Ryby „Hej mistře“, která ne vánočním koncertě Janáčkovy filharmonie prostě nemůže chybět. Pastýřská mše s ryze moravskou melodikou, vychází z valašského lidového prostředí a patří k nejvýznamnějším dílům kantorské hudby na Moravě v 18. století. Missa Pastoralis in C boemica také uváděná jako mše Čuj, Miko, čuj! je v podstatě sledem pastorel, drobných scének s pastýřskými náměty. Čerpá po stránce melodické i textové z valašského lidového prostředí. Je plná veselí, jasu a radosti z narození Páně. Melodika a rytmika vychází z moravské lidové hudby ve starých tóninách období pozdního baroka,” uvádí Jana Knižátková z Janáčkovy filharmonie Ostrava.

Pěveckých partů se zhostí Kristýna Vylíčilová (soprán), Alžběta Vomáčková (mezzosoprán), Václav Čížek (tenor), Zdeněk Plech (bas) a sbor Canticum Ostrava s Jurijem Galatenkem, a to vše pod taktovkou Stanislava Vavřínka. Vstupenky pořídíte již od 220 Kč.

Vánoce s Martinem Chodúrem v Gongu

Martin Chodúr si splnil velký sen – natočil desku s šedesáti členy Janáčkovy filharmonie Ostrava v čele s dirigentem Markem Prášilem. Na albu se podílel textově i aranžérsky a společně s dramaturgem Janem Adamem sestavili čtrnáct vánočních písní a koled. Album pojmenovali podle titulní písně Hallelujah. Písně nejen z tohoto alba pak zazní i na koncertě s JFO a stejným dirigentem v Gongu 20. prosince 2018 od 19 hodin.
Co historicky prvního vítěze talentové soutěže Superstar a majitele sytého barytonu Martina Chodúra přivedlo k rozhodnutí natočit po třech albech s vlastní tvorbou (Let’s Celebrate, Manifest a Martin Chodúr 3) vánoční album?
„Na vánoční repertoár jsem se rozhodl soustředit i proto, že vánoční koledy a písně zpívám také svému synovi Martínkovi, který se narodil 1. ledna 2016. Ukázalo se, že je má rád a dokáže při jejich poslechu klidně sedět a pěkně poslouchat. Tedy pokud zrovna netančí po celém bytě! Koledy a vánoční písně jsou součástí naší společné kultury a je důležité, abychom je uchovali i pro další generace. Nikdo si ke koledám nezíská vztah, pokud je slyší jen ve škole nebo v televizi. Slyšet je doopravdy, z úst svých rodičů, v té krásné atmosféře svátků, je nenahraditelné. Právě tomuto pocitu se chci přiblížit na tomto albu i na svých vánočních koncertech. Mám pocit, jako bych je zpíval sám svému synovi, a ne jen cizím lidem ve tmě. Jsou to pro mě vskutku magické okamžiky a já doufám, že pro posluchače budou taky,“ upřesňuje sám zpěvák. Vánoční písně a koledy Martina Chodúra s názvem Hallelujah vydává Supraphon na CD s obsáhlým bookletem i digitálně.
Vstupenku, kterou můžete zakoupit i online na www.jfo.cz, pořídíte již od 450 Kč.